Koktajl z truskawek i migdałów

W tym roku truskawki mamy późno, ALE nigdy nie jest za późno ażeby się nimi zajadać! Zwłaszcza naszymi polskimi!

Zatem przepis na koktajl z truskawek i migdałów:

Składniki:
truskawki – dwie garści
migdały – garść
orzechy nerkowca – łyżka
jogurt naturalny – kubeczek

Truskawki umyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować i wypić. Można dodać przed zmiksowaniem kilka listków świeżej mięty.

Smacznego!

Koktajl malinowy z miodem

Przepis na koktajl malinowy z miodem. Piękne czerwone, soczyste i pożywne maliny kto by nie lubił!

* maliny (garść) mogą być mrożone (rozmrozić w temperaturze pokojowej)
* miód (łyżka)
* kefir (pół szklanki, tłusty)
* płatki migdałowe (garść)

Składniki połączyć, zblendować i wypić. Smacznego!

Koktajl z aronii

Sok z aronii przepyszny! Czas na koktajl z owoców! Przepis na koktajl z aronii.

Składniki:
owoce aronii (pół szklanki), jabłko (słodkie, średnie), pomarańcza (pół), cytryna (pół).
Owoce umyj, oczyść i wrzuć do blendera.Zblenduj i wypij natychmiast.

Ciasto sernikowe

Bardzo dobre ciasto dla wielbicieli eklerek i ptysiów. Iście mistrzowskie. Ptysiowa skorupka znana z popularnej karpatki tworzy foremkę dla podtrzymania kremu. Kremu są dwa rodzaje. Jeden sernikowy, drugi – czekoladowy mus na bitej śmietanie. Cały widz w tym, by ciasto wyłożyć w foremce niezbyt równo. Powstrzymać się przed gładzeniem i mizianiem. Im więcej nierówności, tym ciasto podczas pieczenia ładniej napełnia się powietrzem. W telegraficznym skrócie przedstawiamy przepis na ciasto sernikowe 🙂

Składniki (na formę ok. 28×24 cm) :
– 250 ml wody
– 130 g masła
– szklanka ( 250 ml ) mąki
– duża szczypta soli
– 4 jajka
na krem sernikowy:
– 2 szklanki mleka
– łyżka masła
– 3,5 łyżki cukru waniliowego (lub zwykłego i parę kropli ekstraktu waniliowego lub wnętrze wyskrobane z rozciętej laski wanilii)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 30 dag mielonego lub zblendowanego, białego sera (może być gotowy „na serniki)
na krem czekoladowy:
– tabliczka gorzkiej czekolady o min. 50% zawartości kakao
– 400 ml śmietanki 30 – 36%
polewa czekoladowa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– trzy łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i intensywnie mieszając drewnianą łyżką, wsypać mąkę. Kiedy masa zgęstnieje (zwykle po minucie, dwóch) i zacznie odstawać od dna, zestawić z ognia i wystudzić. Piekarnik ustawić na 200 st.
Dodać jajka, zmiksować lub wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Formę wysmarować cienko masłem i posypać lekko mąką. Niestarannie i bez przesadnego wyrównywania wyłożyć ciastem dno i boki. Można sobie pomóc zwilżoną wodą dłonią. Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu.Nie jest to jednak konieczne. Piec 25- 40 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwi piekarnika, ciasto może opaść. Ostudzić w lekko uchylonym (po 15 minutach od upieczenia) piekarniku.

Krem sernikowy
Szklankę mleka zagotować z cukrem, wanilią oraz masłem. Mąkę wymieszać z pozostałym, zimnym mlekiem. Zawiesinę wlać do gotującego się płynu, intensywnie mieszając. Po dwóch minutach masa zgęstnieje i jest gotowa. Całkowicie ostudzić. Zimny budyń zmiksować ze zmielonym białym serem.

krem czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Śmietankę podgrzać osobno do podobnej temperatury, nie gotować. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. Ostudzić w lodówce. Całkowicie zimną- ubić. Pod koniec ubijania można dodać łyżkę, dwie cukru pudru lub drobnego cukru, jeśli krem będzie mało słodki.

Na upieczony spód ciasta wyłożyć krem sernikowy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć krem czekoladowy, wygładzić całość łyżką.

polewa
Czekoladę połamać, zalać mlekiem w rondelku. Rozpuścić nad gotującą się wodą. Wylać smugami na krem. Można przeciągnąć wierzch packą z ząbkami.

Zielone smoothie ze szpinaku

Zielone koktajle mają zbawienną moc dla organizmu. I choć nie zawsze lubimy je pić, kwestią przyzwyczajenia i dobrej woli jest aby ich picie stało się naszym nawykiem. Przepis na zielone smoothie ze szpinaku.

Składniki:
Mango (dojrzałe, pół), szpinak (2 garści), mleko migdałowe (szklanka). Zblenduj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie dla Ciebie zbyt słodki dodaj kilka kropli soku z cytryny.

Koktajl energetyczny

Magiczny koktajl dodający energii i pozytywnie nastawiający nas do życia. Można go pić hektolitrami. Przedstawimy szybki przepis na koktajl energetyczny!

Składniki:
Kefir naturalny (kubeczek 120g), banan (dojrzały, średni), sezam (łyżka). Zblenduj kefir z bananem i posyp sezamem. Wypij natychmiast!

Koktajl wzmacniający

Potrzebujesz energii szybko i skutecznie? MAmy przepis na koktajl który błyskawicznie postawi Cię na nogi! Przepis na koktajl wzmacniający.

Składniki:
Kiwi (2 szt.), kefir (pół kubeczka 120g), miód (łyżka). Kiwi umyj i obierz. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj. Wypij natychmiast. Podawaj ze świeżą miętą.

Zielony koktajl z siemieniem lnianym

Siemie lniane nie brzmi apetycznie. Dla znawców zdrowego odżywiania to składnik klucz. Połączony z kilkoma „zielonymi” składnikami ma zbawienny wpływ np. na nasz układ pokarmowy i przemianę materii.

Składniki:
Natka pietruszki (5 dużych łyżek), rukola (garść), pomarańcza (pół), siemie lniane ( nasiona, 2 łyżki), woda mineralna.

Siemie lniane zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Połącz w blenderze wszystkie składniki dodając odrobinę wody.

Koktajl z mandarynek

Mandarynki najbardziej uwielbiają dzieci. Malutkie, słodkie, zdrowe. Jedząc je dostarczamy organizmowi witaminę C. Mogą jednak się znudzić w tradycyjnej odsłonie. Dodajmy zatem kilka innych składników i oto mamy przepis na koktajl z mandarynek.

Składniki:
Mandarynki ( 2 szt., dojrzałe), jogurt naturalny (kubeczek), miód (łyżka), imbir (szczypta startego).

Umyj i obierz mandarynki. Zblenduj wszystkie składniki na gładki koktajl. Możesz dodać dwie kostki lodu. Wypij natychmiast.

Mus gruszkowo-figowy

Ależ to jest diabelsko proteionowo zdrowe połączenie! Przepis na mus gruszkowo-figowy!

Składniki:
Figi (2 szt., świeże), gruszka (dojrzała, mała), ser ricotta (20g).

Owoce umyj i osusz i wydryluj. Zblenduj figi z serem. Dodaj osobno pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Zblenduj. Podawaj z listkami mięty.

Koktajl z awokado

Nie każdy lubi awokado. Ale każdy kto interesuje się swoim zdrowiem i szuka nowych metod na prawidłowe funkcjonowanie swojego organizmu wie, że awokado posiada zbawienny wpływ na nasz organizm i na naszą skórę. Przedstawiamy zatem przepis na koktajl z awokado.

Składniki:
Awokado (pół, dojrzałe), jabłko (pół), miód (łyżeczka), woda.

Zblenduj wszystkie składniki. Dodaj wodę aby uzyskać ulubioną konsystencję.Natychmiast wypij.

Mus brzoskwiniowy z żurawiną

Latem na lokalnym targu znajdziesz każdy owoc i warzywo jakie tylko zapragniesz. Masz ochotę na brzoskwinię i żurawinę? Oto przepis na mus brzoskwiniowy z żurawiną.

Składniki:
Brzoskwinia ( 2 szt.), ser ricotta ( 2 łyżki), żurawina (suszona, 1 duża łyżka), listki świeżej mięty.

Owoce umyć i osuszyć. Brzoskwinię zetrzeć na tarce i dodaj ser ricotta. Wymieszaj. Posyp świeżą mięta.