Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem oraz morelami lub suszonymi śliwkami

Mała Francja elegancja w kuchni! Ciasto francuskie z serem plus morele lub wymiennie suszone śliwki.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 morele
4 suszone śliwki
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
cynamon
1 jajko

Nadzienie:
100 g sera twarogowego
40 g serka mascarpone
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Śliwki zalewamy gorącą wodą. Ser łączymy z serkiem mascarpone, miodem/cukrem i cukrem z wanilią za pomocą widelca. Ciasto kroimy na dość szerokie paski (do 8 cm), następnie róg składamy tak aby utworzył się trójkąt, kroimy i postępujemy tak z całym ciastem. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę nadzienia, zostawiając po 0,5 cm wolnego od brzegu. Na środek kładziemy plasterek owocu i posypujemy wiórkami kokosowymi, cynamonem lub płatkami migdałowymi, zawijamy i szczelnie zamykamy łącząc ze sobą brzegi ciasta za pomocą widelca. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Voila!

Tarta ze śliwkami

Tartę uwielbiamy pod każdą postacią i z każdym z możliwych składników.

Wypróbujmy dziś przepis na tartę ze śliwkami.

Ciasto:
250 g mąki
60 g cukru
1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
120 g masła
2 łyżki śmietany30 %
2 żółtka jajek

Farsz:
1 kg śliwek węgierek
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru

Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.

Nutella śliwkowa

Nutella czekoladowa do świeżych bułeczek? Czemu nie! Ale nutella śliwkowa? Czemu nie 🙂

Przepis na nutellę śliwkową

składniki:

3 kg śliwek węgierek
1/2 kg cukru
1 cukier waniliowy
10 dag kakao
łyżeczka cynamonu
4 goździki

Śliwki myjemy, drylujemy przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Owoce wkładamy do garnka i mieszając, smażymy około 1,5 godziny na małym ogniu.Pod koniec smażenia do powideł dodajemy cukier, kakao, cynamon, goździki i cukier waniliowy. Mieszamy i smażymy jeszcze 20 minut. Gorące powidła wkładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Zapiekanka jaglana z jabłkami i śliwkami

A taką zapiekankę jedliście?

Składniki:

220 g jabłek ( waga po obraniu)
190 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
60 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z pomarańczy
10 g ksylitolu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 ziarenka kardamonu
120 g śliwek

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny i ksylitol. Wymieszać. Dusić do rozpadnięcia owoców. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do miski przełożyć uprażone jabłka, dodać kaszę oraz przyprawy ( ziarenka oskubać i rozdrobnić w moździerzu).
W drugiej miseczce wymieszać jajko z jogurtem.Przelać do miski z jabłkiem i kaszą, dokładnie wymieszać. Kokilki wysmarować delikatnie masłem i przełożyć masę do zapiekania. Śliwki przekroić na ćwiartki, wcisnąć w kaszę. Piec w 190 st około 20-25 minut.

Coś niebanalnego! Coś pysznego!

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

Sernik pod każdą postacią jest pyszny! Sernik ze śliwkami i pomarańczami to już wyższa szkoła jazdy!

Przepis na sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie.

Składniki:

Brownie:
60 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 jajko
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:
35 dag twarogu sernikowego (z wiaderka),
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy

Mus śliwkowo – pomarańczowy:
0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
1 pomarańcza, 1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku Blue Caracao

Brownie:
W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut.

Masa serowa:
W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę oraz skórkę startą z jednej pomarańczy. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.

Mus śliwkowo pomarańczowy:
Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.

A potem nic tylko smakować!

Powidła śliwkowo-jabłkowe

Jesień się zbliża małymi kroczkami. Powoli zaczynamy myśleć o zapasach na zimę. Powidła, dżemy, konfitury, nalewki. Prosto z przydomowej spiżarni.

Przepis na powidła śliwkowo-jabłkowe.

Składniki:

1,5 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek
200 g cukru trzcinowego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków

Owoce myjemy. Śliwki drylujemy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na nieduże kawałki (np.na 8 cząstek, a następnie w plasterki). W dużej brytfannie lub blaszce o wysokich brzegach układamy jabłka, na nich śliwki i posypujemy cukrem, lekko mieszamy. Brytfannę z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i pieczemy ok. 2 godzin bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy powidła zgęstnieją do pożądanej konsystencji, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 15 minut. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Proste, prawda?

Mrożony blok porzeczkowy

Porzeczki to źródło witaminy C i prowitaminy A wielu z nas zapewne nie wie że posiadają właściwości nie tylko zdrowotne ale także pielęgnacyjne i dietetyczne. Dodatkowo albo przede wszystkim są soczyste, pyszne i pachnące słońcem i latem i skoszoną trawą :). Dla wielbicieli porzeczek super przepis na porzeczkę mrożoną. Przedstawimy mrożony blok porzeczkowy!

* 500ml czerwonych porzeczek bez łodyżek
* 10dag cukru
* 3 łyżki cukru pudru
* 500ml kremówki
* 10ml mleczka kokosowego
* polewa czekoladowa

Zagotuj 100ml wody z cukrem, wsyp porzeczki, gotuj 7 minut. Przetrzyj przez sitko, wystudź. Kremówkę ubij z cukrem i mleczkiem. Wymieszaj z musem porzeczkowym. Przelej do kokilek wyłożonych folią spożywczą. Zamroź. Wyłóż na talerzyki, polej polewą.

Czekoladowa delicja

Klasyczne delicje są smaczne same w sobie. Ich smak jest przewidywalny. Wybieramy takie jakie lubimy najbardziej: pomarańczowe, wiśniowe. Biszkopt w tradycyjnej czekoladzie plus galaretka. A gdyby tak przyrządzić taka delicje samemu? Delicja personalizowana? Czemu nie! I do tego z białą czekoladą! Serwujemy Wam przepis na czekoladową delicję. Personalizowaną.

Składniki:

* 1,5 szklanki soku pomarańczowego
* łyżka cukru
* 5 łyżeczek żelatyny
* szklanka kremówki
* 120ml mleka
* 10dag białej czekolady

Dwie łyżeczki żelatyny zalej połową mleka. Pozostałe mleko i kremówkę zagotuj. Rozmieszaj w nim najpierw żelatynę a następnie białą czekoladę, wystudź. Połowę powstałej czekoladowej kremówki rozlej do pucharków, schłodź. Resztę żelatyny zalej 1/4 szklanki soku, odstaw. Pozostały sok zagotuj z cukrem, rozpuść w nim żelatynę, wystudź. Gdy galaretka zacznie stygnąć, wlej po łyżce do pucharków i schłodź je w lodówce. Resztę galaretki podziel na dwie równe części. Do jednej wlej czekoladową kremówkę i rozlej ją do pucharków, schłodź. Kiedy zastygnie polej ją resztą galaretki i znów schłodź.

Sorbet arbuzowo-limonkowy

Sorbet wyjątkowo kojarzy nam się z owocową soczystością, z orzeźwieniem, z latem, ze słońcem, z błogim smakiem. Samo słowo arbuz brzmi orzeźwiająco. Arbuz pachnie słońcem, jest słodki i soczysty. Jak nie wykorzystać takiej okazji i nie stworzyć do jedzenia czegoś wyjątkowego? Wychodząc na przeciw latu proponujemy przepis na sorbet arbuzowo-limonkowy.

Składniki:
* Arbuz ok. 2kg
* łyżka cukru pudru
* 2 łyżki soku z limonki

Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki. Cukier puder rozpuść w soku z limonki, polej arbuz, zmiksuj. Wstaw do zamrażarki na 3h, mieszaj co 30 minut. Jeśli masz mało czasu można sorbet przyrządzić prościej: miąższ arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę i zamroź. Zmiksuj z cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Przepis na czerwony biszkopt

Czy widzieliście kiedykolwiek czerwony biszkopt? W kolorze naturalnym , z naturalnych składników – owszem. Ale czerwony? Zaszalejmy więc i przygotujmy biszkopt w kolorze czerwonym, który podamy na przykład z lodami.

* 1,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki soli
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 łyżki octu winnego
* 1/2 łyżeczki sody
* duże jajko
* 2/3 szklanki oleju
* 1/2 szklanki maślanki
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* odrobina czerwonego barwnika
* cukier puder
* lody

Połącz mąkę, kakao, sól i cukier. Jajko roztrzep, wlej olej i maślankę, dodaj barwnik i ekstrakt. Wsyp suche składniki wymieszaj widelcem. Do octu wsyp sodę, wlej do ciasta, połącz. Wyłóż ciasto do silikonowej formy. Piecz w 180 st ok.45 min. Wystudź, podawaj z lodami.

Lody jabłkowe z żurawiną

Kto nie lubi lodów w upalne lato? Kolorowych, soczystych, owocowych. Mało kto lubi lody pochmurną jesienią czy mroźną zimą. Ale są tacy, są. Podobno lody zjadane przez cały rok, niezależnie od pory roku : hartują organizm. Prawda czy mit? Raczej prawda. To co? To do rzeczy! Przedstawiamy Wam przepis na lody jabłkowe z żurawiną. Takich lodów jeszcze nie jedliście!

Składniki:
* 50dkg kwaskowych jabłek
* 1/2 cytryny
* 30dkg kremówki lub jogurtu
* 2 żółtka
* 1 szklanka drobnego cukru (może być brązowy)
* 1 szklanka suszonej żurawiny (może być dżem)
* 200ml mleka sojowego (lub mleka)
* listki melisy

Żółtka ubij na parze, stopniowo dodając cukier. Mleko zagotuj. Do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i chwilę ubijaj. Następnie ostudź. Obierz jabłka, skrop sokiem z cytryny i miksuj do momentu aż powstanie mus. Masę żółtkową ubij z kremówką, dodaj mus jabłkowy i żurawinę. Chwilę ubijaj. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj solidnie co 30 minut. Przynajmniej 6x. Powstałe lody udekoruj listkami melisy. Smacznego!

Sakiewki z serem i rodzynkami

Sakiewki z serem i rodzynkami? Przepis brzmi tajemniczo i od razu nasuwa się nam myśl: ile to wymaga pracy!
Otóż nie. Wbrew pozorom robi się je szybko i są po prostu pyszne!

Składniki:
* po 1/2 szklanki mąki i mleka
* łyżka masła
* 2 łyżeczki cukru pudru
* jajko
* 25dkg twarogu
* cukier waniliowy
* pomarańcza
* 10dkg gorzkiej czekolady
* garść rodzynek

Przygotowanie:
1. Mąkę, mleko, jajo, cukier i roztopione masło miksujemy. Smażymy naleśniki.
2. Do twarogu wsypujemy cukier waniliowy i rodzynki. Mieszamy, nakładamy na naleśniki. Formujemy sakiewki
związujemy paskami skórki.
3. Sos: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszając dodajemy sok oraz startą skórkę z pomarańczy

Do sakiewek doskonale nadaje się ser ricotta.