Mrożony blok porzeczkowy

Porzeczki to źródło witaminy C i prowitaminy A wielu z nas zapewne nie wie że posiadają właściwości nie tylko zdrowotne ale także pielęgnacyjne i dietetyczne. Dodatkowo albo przede wszystkim są soczyste, pyszne i pachnące słońcem i latem i skoszoną trawą :). Dla wielbicieli porzeczek super przepis na porzeczkę mrożoną. Przedstawimy mrożony blok porzeczkowy!

* 500ml czerwonych porzeczek bez łodyżek
* 10dag cukru
* 3 łyżki cukru pudru
* 500ml kremówki
* 10ml mleczka kokosowego
* polewa czekoladowa

Zagotuj 100ml wody z cukrem, wsyp porzeczki, gotuj 7 minut. Przetrzyj przez sitko, wystudź. Kremówkę ubij z cukrem i mleczkiem. Wymieszaj z musem porzeczkowym. Przelej do kokilek wyłożonych folią spożywczą. Zamroź. Wyłóż na talerzyki, polej polewą.

Czekoladowa delicja

Klasyczne delicje są smaczne same w sobie. Ich smak jest przewidywalny. Wybieramy takie jakie lubimy najbardziej: pomarańczowe, wiśniowe. Biszkopt w tradycyjnej czekoladzie plus galaretka. A gdyby tak przyrządzić taka delicje samemu? Delicja personalizowana? Czemu nie! I do tego z białą czekoladą! Serwujemy Wam przepis na czekoladową delicję. Personalizowaną.

Składniki:

* 1,5 szklanki soku pomarańczowego
* łyżka cukru
* 5 łyżeczek żelatyny
* szklanka kremówki
* 120ml mleka
* 10dag białej czekolady

Dwie łyżeczki żelatyny zalej połową mleka. Pozostałe mleko i kremówkę zagotuj. Rozmieszaj w nim najpierw żelatynę a następnie białą czekoladę, wystudź. Połowę powstałej czekoladowej kremówki rozlej do pucharków, schłodź. Resztę żelatyny zalej 1/4 szklanki soku, odstaw. Pozostały sok zagotuj z cukrem, rozpuść w nim żelatynę, wystudź. Gdy galaretka zacznie stygnąć, wlej po łyżce do pucharków i schłodź je w lodówce. Resztę galaretki podziel na dwie równe części. Do jednej wlej czekoladową kremówkę i rozlej ją do pucharków, schłodź. Kiedy zastygnie polej ją resztą galaretki i znów schłodź.

Sorbet arbuzowo-limonkowy

Sorbet wyjątkowo kojarzy nam się z owocową soczystością, z orzeźwieniem, z latem, ze słońcem, z błogim smakiem. Samo słowo arbuz brzmi orzeźwiająco. Arbuz pachnie słońcem, jest słodki i soczysty. Jak nie wykorzystać takiej okazji i nie stworzyć do jedzenia czegoś wyjątkowego? Wychodząc na przeciw latu proponujemy przepis na sorbet arbuzowo-limonkowy.

Składniki:
* Arbuz ok. 2kg
* łyżka cukru pudru
* 2 łyżki soku z limonki

Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki. Cukier puder rozpuść w soku z limonki, polej arbuz, zmiksuj. Wstaw do zamrażarki na 3h, mieszaj co 30 minut. Jeśli masz mało czasu można sorbet przyrządzić prościej: miąższ arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę i zamroź. Zmiksuj z cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Przepis na czerwony biszkopt

Czy widzieliście kiedykolwiek czerwony biszkopt? W kolorze naturalnym , z naturalnych składników – owszem. Ale czerwony? Zaszalejmy więc i przygotujmy biszkopt w kolorze czerwonym, który podamy na przykład z lodami.

* 1,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki soli
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 łyżki octu winnego
* 1/2 łyżeczki sody
* duże jajko
* 2/3 szklanki oleju
* 1/2 szklanki maślanki
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* odrobina czerwonego barwnika
* cukier puder
* lody

Połącz mąkę, kakao, sól i cukier. Jajko roztrzep, wlej olej i maślankę, dodaj barwnik i ekstrakt. Wsyp suche składniki wymieszaj widelcem. Do octu wsyp sodę, wlej do ciasta, połącz. Wyłóż ciasto do silikonowej formy. Piecz w 180 st ok.45 min. Wystudź, podawaj z lodami.

Lody jabłkowe z żurawiną

Kto nie lubi lodów w upalne lato? Kolorowych, soczystych, owocowych. Mało kto lubi lody pochmurną jesienią czy mroźną zimą. Ale są tacy, są. Podobno lody zjadane przez cały rok, niezależnie od pory roku : hartują organizm. Prawda czy mit? Raczej prawda. To co? To do rzeczy! Przedstawiamy Wam przepis na lody jabłkowe z żurawiną. Takich lodów jeszcze nie jedliście!

Składniki:
* 50dkg kwaskowych jabłek
* 1/2 cytryny
* 30dkg kremówki lub jogurtu
* 2 żółtka
* 1 szklanka drobnego cukru (może być brązowy)
* 1 szklanka suszonej żurawiny (może być dżem)
* 200ml mleka sojowego (lub mleka)
* listki melisy

Żółtka ubij na parze, stopniowo dodając cukier. Mleko zagotuj. Do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i chwilę ubijaj. Następnie ostudź. Obierz jabłka, skrop sokiem z cytryny i miksuj do momentu aż powstanie mus. Masę żółtkową ubij z kremówką, dodaj mus jabłkowy i żurawinę. Chwilę ubijaj. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj solidnie co 30 minut. Przynajmniej 6x. Powstałe lody udekoruj listkami melisy. Smacznego!

Sakiewki z serem i rodzynkami

Sakiewki z serem i rodzynkami? Przepis brzmi tajemniczo i od razu nasuwa się nam myśl: ile to wymaga pracy!
Otóż nie. Wbrew pozorom robi się je szybko i są po prostu pyszne!

Składniki:
* po 1/2 szklanki mąki i mleka
* łyżka masła
* 2 łyżeczki cukru pudru
* jajko
* 25dkg twarogu
* cukier waniliowy
* pomarańcza
* 10dkg gorzkiej czekolady
* garść rodzynek

Przygotowanie:
1. Mąkę, mleko, jajo, cukier i roztopione masło miksujemy. Smażymy naleśniki.
2. Do twarogu wsypujemy cukier waniliowy i rodzynki. Mieszamy, nakładamy na naleśniki. Formujemy sakiewki
związujemy paskami skórki.
3. Sos: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszając dodajemy sok oraz startą skórkę z pomarańczy

Do sakiewek doskonale nadaje się ser ricotta.

Koktajl z ananasa

Nie wszyscy lubią ananasa. Jednak Ci którzy go uwielbiają wiedzą jak sporządzić z tego owocu coś pysznego. My proponujemy koktajl.

Składniki:
ananas: 4 plastry
cytryna: wyciśnięty sok
oklej kokosowy: łyżka
mango: pół owocu

Owoce umyć, sok wycisnąć. Wszystko zmiksować. Można dodać łyżeczkę miodu i miętę do dekoracji.

Koktajl z truskawek i migdałów

W tym roku truskawki mamy późno, ALE nigdy nie jest za późno ażeby się nimi zajadać! Zwłaszcza naszymi polskimi!

Zatem przepis na koktajl z truskawek i migdałów:

Składniki:
truskawki – dwie garści
migdały – garść
orzechy nerkowca – łyżka
jogurt naturalny – kubeczek

Truskawki umyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować i wypić. Można dodać przed zmiksowaniem kilka listków świeżej mięty.

Smacznego!

Koktajl malinowy z miodem

Przepis na koktajl malinowy z miodem. Piękne czerwone, soczyste i pożywne maliny kto by nie lubił!

* maliny (garść) mogą być mrożone (rozmrozić w temperaturze pokojowej)
* miód (łyżka)
* kefir (pół szklanki, tłusty)
* płatki migdałowe (garść)

Składniki połączyć, zblendować i wypić. Smacznego!

Koktajl z aronii

Sok z aronii przepyszny! Czas na koktajl z owoców! Przepis na koktajl z aronii.

Składniki:
owoce aronii (pół szklanki), jabłko (słodkie, średnie), pomarańcza (pół), cytryna (pół).
Owoce umyj, oczyść i wrzuć do blendera.Zblenduj i wypij natychmiast.

Ciasto sernikowe

Bardzo dobre ciasto dla wielbicieli eklerek i ptysiów. Iście mistrzowskie. Ptysiowa skorupka znana z popularnej karpatki tworzy foremkę dla podtrzymania kremu. Kremu są dwa rodzaje. Jeden sernikowy, drugi – czekoladowy mus na bitej śmietanie. Cały widz w tym, by ciasto wyłożyć w foremce niezbyt równo. Powstrzymać się przed gładzeniem i mizianiem. Im więcej nierówności, tym ciasto podczas pieczenia ładniej napełnia się powietrzem. W telegraficznym skrócie przedstawiamy przepis na ciasto sernikowe 🙂

Składniki (na formę ok. 28×24 cm) :
– 250 ml wody
– 130 g masła
– szklanka ( 250 ml ) mąki
– duża szczypta soli
– 4 jajka
na krem sernikowy:
– 2 szklanki mleka
– łyżka masła
– 3,5 łyżki cukru waniliowego (lub zwykłego i parę kropli ekstraktu waniliowego lub wnętrze wyskrobane z rozciętej laski wanilii)
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 30 dag mielonego lub zblendowanego, białego sera (może być gotowy „na serniki)
na krem czekoladowy:
– tabliczka gorzkiej czekolady o min. 50% zawartości kakao
– 400 ml śmietanki 30 – 36%
polewa czekoladowa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– trzy łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i intensywnie mieszając drewnianą łyżką, wsypać mąkę. Kiedy masa zgęstnieje (zwykle po minucie, dwóch) i zacznie odstawać od dna, zestawić z ognia i wystudzić. Piekarnik ustawić na 200 st.
Dodać jajka, zmiksować lub wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy. Formę wysmarować cienko masłem i posypać lekko mąką. Niestarannie i bez przesadnego wyrównywania wyłożyć ciastem dno i boki. Można sobie pomóc zwilżoną wodą dłonią. Wstawić formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika, najlepiej z funkcją termoobiegu.Nie jest to jednak konieczne. Piec 25- 40 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia nie należy otwierać drzwi piekarnika, ciasto może opaść. Ostudzić w lekko uchylonym (po 15 minutach od upieczenia) piekarniku.

Krem sernikowy
Szklankę mleka zagotować z cukrem, wanilią oraz masłem. Mąkę wymieszać z pozostałym, zimnym mlekiem. Zawiesinę wlać do gotującego się płynu, intensywnie mieszając. Po dwóch minutach masa zgęstnieje i jest gotowa. Całkowicie ostudzić. Zimny budyń zmiksować ze zmielonym białym serem.

krem czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Śmietankę podgrzać osobno do podobnej temperatury, nie gotować. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. Ostudzić w lodówce. Całkowicie zimną- ubić. Pod koniec ubijania można dodać łyżkę, dwie cukru pudru lub drobnego cukru, jeśli krem będzie mało słodki.

Na upieczony spód ciasta wyłożyć krem sernikowy, wyrównać powierzchnię, wyłożyć krem czekoladowy, wygładzić całość łyżką.

polewa
Czekoladę połamać, zalać mlekiem w rondelku. Rozpuścić nad gotującą się wodą. Wylać smugami na krem. Można przeciągnąć wierzch packą z ząbkami.

Zielone smoothie ze szpinaku

Zielone koktajle mają zbawienną moc dla organizmu. I choć nie zawsze lubimy je pić, kwestią przyzwyczajenia i dobrej woli jest aby ich picie stało się naszym nawykiem. Przepis na zielone smoothie ze szpinaku.

Składniki:
Mango (dojrzałe, pół), szpinak (2 garści), mleko migdałowe (szklanka). Zblenduj wszystkie składniki. Jeśli koktajl będzie dla Ciebie zbyt słodki dodaj kilka kropli soku z cytryny.