Lody jabłkowe z żurawiną

Kto nie lubi lodów w upalne lato? Kolorowych, soczystych, owocowych. Mało kto lubi lody pochmurną jesienią czy mroźną zimą. Ale są tacy, są. Podobno lody zjadane przez cały rok, niezależnie od pory roku : hartują organizm. Prawda czy mit? Raczej prawda. To co? To do rzeczy! Przedstawiamy Wam przepis na lody jabłkowe z żurawiną. Takich lodów jeszcze nie jedliście!

Składniki:
* 50dkg kwaskowych jabłek
* 1/2 cytryny
* 30dkg kremówki lub jogurtu
* 2 żółtka
* 1 szklanka drobnego cukru (może być brązowy)
* 1 szklanka suszonej żurawiny (może być dżem)
* 200ml mleka sojowego (lub mleka)
* listki melisy

Żółtka ubij na parze, stopniowo dodając cukier. Mleko zagotuj. Do gorącego mleka dodaj dwa żółtka i chwilę ubijaj. Następnie ostudź. Obierz jabłka, skrop sokiem z cytryny i miksuj do momentu aż powstanie mus. Masę żółtkową ubij z kremówką, dodaj mus jabłkowy i żurawinę. Chwilę ubijaj. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj solidnie co 30 minut. Przynajmniej 6x. Powstałe lody udekoruj listkami melisy. Smacznego!