Powidła śliwkowo-jabłkowe

Jesień się zbliża małymi kroczkami. Powoli zaczynamy myśleć o zapasach na zimę. Powidła, dżemy, konfitury, nalewki. Prosto z przydomowej spiżarni.

Przepis na powidła śliwkowo-jabłkowe.

Składniki:

1,5 kg śliwek węgierek
1 kg jabłek
200 g cukru trzcinowego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 płaskiej łyżeczki mielonych goździków

Owoce myjemy. Śliwki drylujemy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na nieduże kawałki (np.na 8 cząstek, a następnie w plasterki). W dużej brytfannie lub blaszce o wysokich brzegach układamy jabłka, na nich śliwki i posypujemy cukrem, lekko mieszamy. Brytfannę z owocami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i pieczemy ok. 2 godzin bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy powidła zgęstnieją do pożądanej konsystencji, dodajemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 15 minut. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Proste, prawda?