Przepis na czerwony biszkopt

Czy widzieliście kiedykolwiek czerwony biszkopt? W kolorze naturalnym , z naturalnych składników – owszem. Ale czerwony? Zaszalejmy więc i przygotujmy biszkopt w kolorze czerwonym, który podamy na przykład z lodami.

* 1,5 szklanki mąki
* 1/2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki soli
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 łyżki octu winnego
* 1/2 łyżeczki sody
* duże jajko
* 2/3 szklanki oleju
* 1/2 szklanki maślanki
* 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* odrobina czerwonego barwnika
* cukier puder
* lody

Połącz mąkę, kakao, sól i cukier. Jajko roztrzep, wlej olej i maślankę, dodaj barwnik i ekstrakt. Wsyp suche składniki wymieszaj widelcem. Do octu wsyp sodę, wlej do ciasta, połącz. Wyłóż ciasto do silikonowej formy. Piecz w 180 st ok.45 min. Wystudź, podawaj z lodami.