Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

Sernik pod każdą postacią jest pyszny! Sernik ze śliwkami i pomarańczami to już wyższa szkoła jazdy!

Przepis na sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie.

Składniki:

Brownie:
60 g masła
100 g czekolady mlecznej
1 jajko
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa:
35 dag twarogu sernikowego (z wiaderka),
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy

Mus śliwkowo – pomarańczowy:
0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
1 pomarańcza, 1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka o smaku Blue Caracao

Brownie:
W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm. Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut.

Masa serowa:
W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę oraz skórkę startą z jednej pomarańczy. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie. Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.

Mus śliwkowo pomarańczowy:
Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.

A potem nic tylko smakować!