Sorbet arbuzowo-limonkowy

Sorbet wyjątkowo kojarzy nam się z owocową soczystością, z orzeźwieniem, z latem, ze słońcem, z błogim smakiem. Samo słowo arbuz brzmi orzeźwiająco. Arbuz pachnie słońcem, jest słodki i soczysty. Jak nie wykorzystać takiej okazji i nie stworzyć do jedzenia czegoś wyjątkowego? Wychodząc na przeciw latu proponujemy przepis na sorbet arbuzowo-limonkowy.

Składniki:
* Arbuz ok. 2kg
* łyżka cukru pudru
* 2 łyżki soku z limonki

Z arbuza wydrąż miąższ, usuń pestki. Cukier puder rozpuść w soku z limonki, polej arbuz, zmiksuj. Wstaw do zamrażarki na 3h, mieszaj co 30 minut. Jeśli masz mało czasu można sorbet przyrządzić prościej: miąższ arbuza oczyść z pestek, pokrój w kostkę i zamroź. Zmiksuj z cukrem pudrem tuż przed podaniem.