Tarta ze śliwkami

Tartę uwielbiamy pod każdą postacią i z każdym z możliwych składników.

Wypróbujmy dziś przepis na tartę ze śliwkami.

Ciasto:
250 g mąki
60 g cukru
1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
120 g masła
2 łyżki śmietany30 %
2 żółtka jajek

Farsz:
1 kg śliwek węgierek
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru

Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem. Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty. Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.