Trójkąciki z ciasta francuskiego z serem oraz morelami lub suszonymi śliwkami

Mała Francja elegancja w kuchni! Ciasto francuskie z serem plus morele lub wymiennie suszone śliwki.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 morele
4 suszone śliwki
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
cynamon
1 jajko

Nadzienie:
100 g sera twarogowego
40 g serka mascarpone
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Śliwki zalewamy gorącą wodą. Ser łączymy z serkiem mascarpone, miodem/cukrem i cukrem z wanilią za pomocą widelca. Ciasto kroimy na dość szerokie paski (do 8 cm), następnie róg składamy tak aby utworzył się trójkąt, kroimy i postępujemy tak z całym ciastem. Nakładamy na każdy trójkąt łyżeczkę nadzienia, zostawiając po 0,5 cm wolnego od brzegu. Na środek kładziemy plasterek owocu i posypujemy wiórkami kokosowymi, cynamonem lub płatkami migdałowymi, zawijamy i szczelnie zamykamy łącząc ze sobą brzegi ciasta za pomocą widelca. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

Voila!