Zapiekanka jaglana z jabłkami i śliwkami

A taką zapiekankę jedliście?

Składniki:

220 g jabłek ( waga po obraniu)
190 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
60 g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z pomarańczy
10 g ksylitolu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 ziarenka kardamonu
120 g śliwek

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na patelnię. Dodać sok z cytryny i ksylitol. Wymieszać. Dusić do rozpadnięcia owoców. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do miski przełożyć uprażone jabłka, dodać kaszę oraz przyprawy ( ziarenka oskubać i rozdrobnić w moździerzu).
W drugiej miseczce wymieszać jajko z jogurtem.Przelać do miski z jabłkiem i kaszą, dokładnie wymieszać. Kokilki wysmarować delikatnie masłem i przełożyć masę do zapiekania. Śliwki przekroić na ćwiartki, wcisnąć w kaszę. Piec w 190 st około 20-25 minut.

Coś niebanalnego! Coś pysznego!