
Sezon na maliny uważamy za otwarty!
Sezon na maliny uważamy za otwarty!
Jeśli ktoś nas zapyta gdzie pojechać aby nacieszyć się widokiem lasów i swobodnie biegających koni to tylko Janów Lubelski. Urokliwe miasteczko pośród lasów, a w lesie Szkoła Suki Biłgorajskiej.
Takiego miejsca jeszcze nie widziałaś! Kilka kilometrów na północny wschód od Solca nad Wisłą. Stojący tuż przy ulicy między mokradłami stary młyn. Już od samego patrzenia czujesz zapach drewna z którego jest zbudowany. Nieopodal staw z kajakami, tataraki, rzeka i głusza, cisza i spokój. Miejsce jak z filmu. Absolutny weekendowy must have! O młynie i jego gospodarzach przeczytasz tutaj: www.alemlyn.pl
Nigdzie tak pięknie nie pachną sady jak w świętokrzyskim. Nigdzie tak urokliwie nie wyglądają winnice jak w okolicach Sandomierza. Dla wielbicieli słodkiego trunku mamy tu kilka wspaniałych miejsc, przesiąkniętych tradycją, autentyzmem, smakiem i zapachem. Jeśli macie ochotę zwiedzić jedno z takich miejsc, podpatrzeć jak wygląda codzienna praca przy produkcji wina i zdegustować polskie wino, zaglądnijcie na stronę internetową winnicy i umówcie się na zwiedzanie : https://winnicaplochockich.pl/
Przepis na kawę marcepanową z cynamonem
Kawa marcepanowa dostępna jest w sieciówkach, tak tak w sieciówkach! My kupujemy ją okazjonalnie w jednej z popularnych sieci pod nazwą małego czerwonego robaczka. Jest pyszna, aromatyczna. Smak może się znudzić jeśli pije się ją często. Dostępne są również inne smaki: orzechowy, waniliowy czy czekoladowy. Słoiczek 250g wystarcza na ok miesiąc. Wystarczy wsypać do kubka lub filiżanki łyżeczkę i zalać gorącą wodą. Zwykle dodajemy do niej bitą śmietanę i posypujemy szczyptą cynamonu. Koniecznie spróbujcie!
Przepis na twarożek z morelami Szczypta cynamonu, morele suszone, pół kostki sera twarogowego półtłustego, jogurt naturalny, mała kromka chleba graham, łyżka płatków owsianych. Ser rozdrób z jogurtem, wkrój do środka morele. Przypraw i posyp płatkami i cynamonem. Nałóż na pieczywo. Śniadanie idealne.
Połowa średniej cukinii, mała marchew, jajko, łyżka mąki gryczanej, plaster sera camembert, olej rzepakowy, kilka listków kolendry, pieprz. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odłóż na sitko na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj cukinię ze startą marchewką, roztrzepanym jajkiem i mąką. Przypraw. Placki smaż na oleju. Udekoruj plastrami sera i kolendrą.
Przepis na falafel z sosem tahini Dwie marchewki, starte. Ciecierzyca, moczona przez noc. Czerwona cebula, posiekana. Kumin i harissa. Pół łyżeczki proszku do pieczenia, jedna czwartą szklanki mąki, jajko, półtorej szklanki bułki tartej, olej, garść zielonej fasolki szparagowej, liście sałaty, ogórek. Do sosu: czosnek, jeden rozgnieciony ząbek. Dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki tahini, trzy czwarte szklanki jogurtu greckiego. Zmiksować na gładko marchewkę, ciecierzycę, cebulę, kumin, harissę, proszek do pieczenia, mąkę, jajko. Przyprawić do smaku i dodać bułkę tartą (trzy czwarte). Masę nabierać łyżką i formować z niej kulki. Obtoczyć w pozostałej bułce tartej. W głębokim rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim kulki, tak aby były upieczone i złociste. Wymieszać składniki do sosu. Fasolkę ugotować na parze, przelać zimną wodą. Podawać falafel na liściach sałaty, z fasolką, plastrami ogórka skropionego odrobinę sosem tahini. Pozostałą część sosu podać w miseczce obok.
Przepis na gołąbki w białym sosie Dwa liście kapusty włoskiej, cztery łyżki brązowego ryżu, trzy średnie pieczarki, olej, cztery łyżki soczewicy zielonej gotowanej bez soli, trzy orzechy włoskie, mała cebula, pietruszka korzeń, garść różyczek kalafiora, pieprz, tymianek. Kalafior i plasterki pietruszki ugotuj w małej ilości wody z tymiankiem. Następnie zmiksuj z orzechami i łyżeczką oleju. Pokrojone pieczarki i cebula podduś na łyżce oleju. Wymieszaj pieczarki z ugotowanym ryżem i soczewicą. Przypraw. Liście kapusty gotuj około 5 minut a nastepnie zawiń w nie farsz. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i zapiekaj w piekarniku 15 minut.
Przepis na sałatkę parmeńską z czerwonymi burakami. Trzy plasterki szynki parmeńskiej, jeden mały burak czerwony, jeden mały burak żółty, plaster sera twarogowego półtłustego, łyżeczka posiekanych orzechów laskowych, kolendra, oliwa, małe jabłko, sól, pieprz. Burak upiecz w piekarniku, Upieczonego buraka oraz jabłko pokrój w plastry i wymieszaj z kolendrą, plastrami szynki, pokruszonym serem i orzechami. Skrop oliwą i przypraw.Gotowe!
Przepis na dorsza z zieloną sałatką Płat dorsza, awokado, garść bobu, ryż, pestki dyni, olej rzepakowy, sok z cytryny, pieprz, sól. Rybę natrzyj przyprawami, i olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz w piekarniku do miękkości. Gotową rybę skrop sokiem z cytryny. Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Awokado pokrój w kostkę. Wymieszaj zielone warzywa i posyp uprażonymi wcześniej na patelni pestkami dyni. Ryż ugotuj. Wyłóż na talerz rybę i ryż. Gotowe! Smacznego.
Przepis na zupę krem z marchwi 2 duże marchewki, pietruszka w postaci korzenia, oliwa, jogurt naturalny, czosnek, kurkuma, pieprz czarny, kiełki. Warzywa pokroić w plastry i poddusić w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i wyciśnięty ząbek czosnku, do tego łyżkę oliwy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy jedną trzecia szklanki wody i miksujemy wszystko. Dekorujemy kiełkami i łyżką jogurtu. Smacznego!
Leczo z dyni Pierś z indyka, papryka czerwona, cebula, pomidor, pół szklanki pokrojonej dyni, dwie łyżki oleju rzepakowego, ziemniak, szczypta kurkumy, szczypta papryki, pieprz. Mięso i warzywa pokroić. Mięso z cebulą poddusić na łyżce oleju aż będą miękkie. Ziemniak ugotuj do miękkości. Mięso i warzywa włóż do naczynia żaroodpornego. Przypraw kurkumą, papryka i pieprzem. Skrop olejem. Piecz w piekarniku około 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia, rozłóż na wierzchu startego na tarce (małe oczka) ziemniaka.
Sandomierz to taki mały Kraków ale z sandomierską duszą. Ma swoje smaki i zapachy. Brukowane uliczki, mnóstwo kwiatów, kawiarenki, galerie. Miasto nieoczywiste. http://www.sandomierz.pl/
Ilekroć przejeżdżamy u stóp wzgórza zamkowego, tyle razy nie możemy oprzeć się żeby zajrzeć i zobaczyć co nowego na zamku. Malowniczo położony na rozległym wzgórzu, imponująco odrestaurowany, wspaniale oświetlony i doskonale skomunikowany. Zamek Królewski w Chęcinach.
Między Ostrowcem Świętokrzyskim, Radomiem a Sandomierzem znajduje się przeuroczy i klimatyczny Zamek w Iłży. Kilka kroków pod górkę i znajdziecie się na Zamku z którego rozpościera się zapierający dech w piersiach widok na niziny i kilkadziesiąt wiatraków współpracujących z wiatrem. Podziwiać można bez ograniczeń.
Informacje na temat Iłży i Zamku oraz legendy z nim związanej przeczytasz tutaj:
Świętokrzyskie oczaruje Cię spokojem, zapachem lasu i świeżym powietrzem. Wędrując po nich dotkniesz prawdziwej natury i poczujesz smak wspaniałego wiejskiego życia. Ukryte pośród świętokrzyskich łąk, niedocenione i nieodkryte. O Klasztorze, Emeryku i świętokrzyskich czarownicach poczytasz tutaj: https://www.swietykrzyz.pl/
Kurozwęki, jedno z naszych ulubionych miejsc. Piękny zabytkowy Pałac, park, mini ZOO, labirynt i słynne bizony. Wyśmienite dania w restauracji i smaczna kawa na tarasie. Niesamowity klimat!
O Pałacu i możliwościach zwiedzania przeczytasz tutaj: https://meteor-turystyka.pl/palac-kurozweki,kurozweki.html
Jednym z najpiękniejszych i najciekawszych miejsc w świętokrzyskim jest Zamek Krzysztopór. Położony w miejscowości Ujazd, kilka kilometrów od Iwanisk. Ogromny, rozbudowany zamek cieszy wzrok i pobudza wyobraźnię. Spacerującym pozwala przenieść się w odległe czasy i zasmakować wzrokiem nie tak dalekiej przeszłości.
Historię Zamku oraz przydatne informacje na temat zwiedzania znajdziesz tutaj: https://krzyztopor.org.pl/zamek/index.php/pl/home/historia